31 enero, 2016

Santiago

By Mariona Campmany In Cuba, travel

A part de les angines de caball que vaig agafar i que ens van obligar a quedar-nos un dia més a Santiago de Cuba, recordo alguns viatgers amb qui ens vam creuar i ens van dir que no valia massa la pena i que era massa lluny. Al meu entendre, s’equivocaven.

Si, Santiago és més agresiva. Et sents encara més turista. «Sois mercancía», ens deia el Ernesto, un avi casat amb una catalana i que ens va acollir a casa seva. Els jineteros intenten repetidament portar-te en algun restaurant. Veus turisme sexual. I escoltes el son cubano per moltes cantonades. Però Santiago té quelcom especial. No sabria dir-te el què. Els seus carrers infinits que baixen fins el mar. L’assalt al cuartel Montcada, inici del moviment revolucionari. Ciutat de colors. Sempre ben conjuntada.

Una dona que es para el mig del carrer, deixa les bosses de la compra al terra, i comença a ballar seguint la músic que surt de la Casa de la música.  Són les deu passades de la nit i ens parem a l’altre banda del carrer per observar l’escena.

El dominó és part del paissatge dels carrers, sempre plens de somriures. Llargues converses amb gent que ens explicava les seves històries. Moltes relacionades amb la revolució. Allà es va coure. Se la senten pròpia. És seva.

Allà vam conèixer la Maria. Una anciana que ens mirava des del porxo de la seva bonica casa blava i blanca. Al acostar-nos-hi, ens explicava que els seus pares eren gallecs. La seva mirada trista em va colpir. La bonica casa, de dins era un infern. Enfonsada literalment i a punt de derrumbar-se acollia a una filla amb sobrepès i dos bisnets que corrien sense massa consciència. «Solo espero que llegue mi día, no necesito comer, ni beber, solo espero». Ens ensenya una foto de Fidel, que havia viscut al costat i feia temps havia visitat la zona. «Si él viera como vivo, no dejaría que esto pasase». La fe amb un home és infinita. Se’t entristeix l’ànima. L’abraces amb la mirada i marxes amb el cor encongit.

Cuba_Santiago-1

Cuba_Santiago-2

Cuba_Santiago-3

Cuba_Santiago-5

Cuba_Santiago-8

Cuba_Santiago-6

Cuba_Santiago-7

Cuba_Santiago-9

Cuba_Santiago-10

Cuba_Santiago-11

Cuba_Santiago-14

Cuba_Santiago-16

Cuba_Santiago-13

Cuba_Santiago-15