4 octubre, 2015

Cuba no es Varadero

By Mariona Campmany In travel

He mirat com una turista. Observant tímidament la vida d’aquells que fan de la seva rutina diària un espectacle per mi. 

cubanoesvaradero-2

cubanoesvaradero-5

cubanoesvaradero-32

cubanoesvaradero-88

cubanoesvaradero-84

cubanoesvaradero-52

M’he parat en petits detalls on hi veia una decadent bellesa.

cubanoesvaradero-4

cubanoesvaradero-3

cubanoesvaradero-13

cubanoesvaradero-10

He escoltat les històries que s’amaguen darrera un fotograma. Fills i néts de catalans, gallecs o canaris. De pell fosca i clara. A Cuba hi ha 72 tipus de pell blanca.

Mirades tristes d’aquells que esperen miracles. Antics metges que deambulen cercant un got de ron. Gent cansada d’un règim emparat en una eterna revolució. Campesins que mai han sortit de la seva provincia i et repeteixen discursos apresos a l’escola. Joves que s’aixequen per anar a una lucha diària que els hi permet un sobresou. Todo cubano hace algo ilegal, diuen.

He parlat amb un jove artista, amant del rock i el hip hop, que es preperava per ser pare recaptant material quirúrgic. La medicina no es gratis para los que no estamos a favor del govierno.  He viscut amb una familia que volia un món millor pel seu fill mentres traficava amb puros.

cubanoesvaradero-41

cubanoesvaradero-8

cubanoesvaradero-56

cubanoesvaradero-35

cubanoesvaradero-40

cubanoesvaradero-33  

cubanoesvaradero-24

cubanoesvaradero-59

He fugit de les platges de tumbones i xiringuitos caminant més enllà d’on la vista et mostra. He recorregut carreteres minades de pollastres, persones, caballs, crancs, camions i bicicletes. He vist paissatges que treien l’alè. 

cubanoesvaradero-66

cubanoesvaradero-65

cubanoesvaradero-64

cubanoesvaradero-62

cubanoesvaradero-60

cubanoesvaradero-61

cubanoesvaradero-18

cubanoesvaradero-17

cubanoesvaradero-15

 cubanoesvaradero-12

M’he imaginat una terra d’esclaus i camps de canya de sucre on la vida els passava al voltant del amo i la seva casa colonial, ara cuidada i transformada en restaurant. 

cubanoesvaradero-47

cubanoesvaradero-86

cubanoesvaradero-85

He estat malalta i m’han cuidat a base de malanga i patata. Aliment amb el que van sobreviure els anys 90 després de l’abandonament de Rússia. He escoltat el son cubano i aburrit el reggueton. He acceptat el meu rol de turista. Càmera en mà. Pesos a la butxaca. M’he imaginat una Habana gloriosa dels anys 50. El prostíbul de nord-amèrica. De màfia i cotxes ostentosos. He contemplat un Santiago de jineteras i jineteros. De sexualitat i turistes. 

cubanoesvaradero-92

cubanoesvaradero-90

cubanoesvaradero-78  

cubanoesvaradero-74

cubanoesvaradero-70

cubanoesvaradero-68

cubanoesvaradero-58

Crec que no es fàcil explicar aquest viatge. Segurament com tots, ja que o es viu o mai acabaràs d’entendre una cultura diferent. Un país on centenars de turistes hi van buscant un paradís de mojitos i sol. Jo he trobat aquest paradís. Però em quedo amb tots els detalls que han fet que sigui un lloc únic i canviant. Lentament. Per tot això, per mi, Cuba no es varadero.