6 septiembre, 2012

a man without a horse, like a bird without wings

By Mariona Campmany In transmongolia

A Mongòlia em van dir, “a man without a horse, like a bird without wings”, una frase que té certa lògica si tenim en compte que es un país on hi ha 13 cavalls per cada habitant.

Recorries els camins de l’estepa mongola i et sorprenia cada vegada que veies manades d’aquest animal el vell mig dels verds paisatges, miraves al voltant i no era capaç de veure rastre de humà. Mica en mica m’hi vaig estar fixant, i rarament veies un cavall sol, sempre estaven en petits grups buscant el contacte entre ells, i fins i tot recordo que més d’una vegada se’m escapava un somriure al veure’ls en rotllana, com si estiguessin debatent un tema crucial, com l’economia del país.

Un dia, ens dirigíem a unes dunes per contemplar la posta del sol i sense adonar-me’n desenes de cavalls em rodejaven. Quedant-me quieta vaig notar cert neguit per trobar-me el mig de l’estepa rodejada d’uns animals menys acostumats al tracte humà que els que podem trobar al nostre país i que em miraven en cara de dir-me ¿què coi fas per aquí?. Em van observar i als dos minuts van passar de llarg.

Pensar que en moltes hípiques els tenen “aparcats” en espais ridículs evidencia que el seu lloc no és allà. Sóc partidària de les petites aportacions que es puguin fer, en el àmbit que es prefereixi i les associacions escollides per criteri propi. Qui estigui interessat en aquest tema, podeu dirigir-vos a la Fundació Projecte Miranda (facebook), fundació sense ànim de lucre, dedicada a la difusió del coneixement, la comprensió i el respecte per al cavall, la terra, el medi rural i la natura.